
Sıva Nasıl Yapılır?
İç cephe sıvası, bina duvarlarının iç yüzeylerini düzgün bir hale getirmek ve estetik bir görünüm elde etmek için yapılan sıvalardır. Kaba sıva ve ince sıva olmak üzere iki kat olarak yapılırlar. Sıva hazırlamak kolay gibi görünse de sıva malzemelerini doğru oranda karıştırmak büyük önem taşır. Peki sıva nasıl yapılır? Siz de evinizde oturma odası ya da diğer yaşam alanlarında kendiniz sıva yapmayı düşünüyorsanız, hazırladığımız bu rehberin faydasını görebilirsiniz. Göz ardı etmemek gereken bir detayı hatırlatalım; bu işlem kolay değildir, hem zaman hem de emek gerektirir. Büyük bir işe girişmeden önce mutlaka ufak denemeler yapmak gerekmektedir. Ayrıca, işe başlamadan önce ’Kendin Yap uygulamalarındaki en yaygın hatalar ve başa çıkma yöntemleri’ başlıklı yazımızı da okumanızı şiddete tavsiye ederiz.
Sıva nasıl yapılır?
Sıva, inşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su, çimento ve kum ile hazırlanan bir karışımdır. Profesyonel boyacılar boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye sıva uygular. Çimento yerine kireç ile hazırlanan karışım genel olarak yumuşak bir kıvamda olduğundan uygulaması kolaydır. Banyo ve yapının dış yüzeylerine uygulanmaz. Sıvanın amacı yapıyı korumak, su ya da rutubet geçişine engel olmak, düzgün yapılamamış imalat yüzeylerini düzeltmektir, bu nedenle sıvaya son derece özen gösterilmek gerekir. Sıva, kaba ve ince olarak genellikle iki tabaka halinde vurulur.
Sıva türleri – Alçı nasıl yapılır?
Peki alçı nasıl yapılır? Sıva alçısı olarak yaygın biçimde kullanılan üç tip alçı vardır:
Perlitli Sıva Alçıları (kaba sıva 5 – 40 mm): Perlitli sıva ve harçlar ve yapı alçıları alçı taşının öğütülüp pişirilmesiyle elde edilen bina bölümlerinin fabrikasyon imalatı veya yerinde yapım işlerinde kullanılan ve çeşitli katkı maddeleri ihtiva eden yapı malzemesidir. Tuğla, briket, gazbeton ve benzeri yüzeylerde uygulanabilen, prizi ve işleme süreleri uzatılmış, ısı ve ses yalıtım özelliği artırılmış bir hazır sıva alçısıdır. Perlitli sıva alçısı; her türlü kagir yüzey üzerine yerinde dökülen betonda dahil, kaba ve gözenekli tavan ve duvar yüzeylerine ilk kat olarak uygulanır. Düşeyde 5 – 40 mm, yatay da 5 – 20 mm kalınlıkta yapılır. Son kat saten uygulaması için ideal astar oluşturur.
Saten Sıva Alçıları (ince sıva 0,3 – 1 mm): Saten alçı nasıl yapılır? / İç mekanlar için son kat alçı karışımıdır. Saten perdah alçısı; alçı levha, kaba sıva, alçı sıva ile kaplanmış duvarlar, brüt beton yüzeyler ve kirli boyanmış yüzeylere uygulanan bir yüzey düzeltme sıvasıdır. Duvar ve tavan yüzeylerini son şekle getirmek, her türlü boya ve duvar kağıdına uygun zemin hazırlamak için ideal inşaat malzemesidir. Yatayda ve düşeyde 0,3 – 1 mm kalınlığında yapılır.
Makine Sıva Alçıları: Beton, gaz beton, brüt beton, tuğla, bimsblok, briket gibi malzemeler üzerine uygulanabilen, ideal inşaat malzemesidir.Tek kat uygulama ile saten perdah alçısına gerek kalmadan, boyaya hazır yüzey oluşturur.